Otirelax este utilizat ca adjuvant în tratamentul otalgiilor determinate de otitele medii, la pacienţii cu timpanul intact.
Otirelax 45.5 mg / 11.4 mg / ml picaturi auriculare solutie are in componenta sa lidocaina si fenazona. Fenazona este o substanta cu rol esential in diminuarea durerii si a inflamatiei. Lidocaina este o substanta care se utilizeaza pentru anestezie locala.
Acest medicament nu se recomanda in situatia in care aveti timpanul rupt, ca urmare a unui traumatism ori a unei infectii sau daca sunteti alergic la clorhidrat de lidocaina, fenazona sau la compusi inruditi cu fenazona.
1. CE ESTE OTIRELAX ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Otirelax conţine fenazonă şi lidocaină. Fenazona este o substanţă utilizată pentru a reduce inflamaţia şi durerea. Lidocaina este o substanţă utilizată pentru anestezie locală.
Otirelax ajută la calmarea durerilor şi inflamaţiei de la nivelul urechii, la pacienţii la care timpanul nu este rupt.
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI OTIRELAX
Nu utilizaţi Otirelax
− dacă sunteţi alergic la fenazonă, clorhidrat de lidocaină, la alţi compuşi înrudiţi cu fenazona, cum sunt: metamizol, isopropilaminofenazonă, propilfenazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Otirelax prezentate în prospect la punctul 6 – Informaţii suplimentare;
− dacă aveţi timpanul rupt în urma unui traumatism sau a unei infecţii. Semnele de timpan rupt sunt: secreţie care curge din ureche, subţire, galbenă, conţine şi sânge.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Otirelax
Dacă credeţi că timpanul dumneavoastră este rupt, trebuie să vă prezentaţi la un medic specialist ORL, înainte de a utiliza Otirelax.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Dacă utilizaţi Otirelax împreună cu alte picături auriculare, păstraţi un interval de cel puţin 30 minute între administrări.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau alăptaţi, nu utilizaţi Otirelax decât la recomandarea medicului specialist.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Otirelax nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
3. CUM SĂ UTILIZAŢI OTIRELAX Doza
Doza uzuală este de 4 picături, de 2 - 3 ori pe zi. Durata tratamentului nu trebuie să depăşească 10 zile.
Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 2 - 3 zile.
Dacă utilizaţi Otirelax împreună cu alte picături pentru ureche, aşteptaţi cel puţin 30 minute între administrări.
Instrucţiuni corecte de administrare la nivelul urechii
− Spălaţi-vă pe mâini înainte de administrare.
− Deşurubaţi capacul flaconului.
− Asezaţi-vă pe o parte, cu urechea afectată în sus, ca în figura alăturată:
− Trageţi uşor de lobul urechii, pentru a îndrepta conductul auditiv.
− Aduceţi aproape de ureche vârful flaconului, fără a atinge urechea sau alte zone apropiate, pentru a evita contaminarea medicamentului.
− Apăsaţi uşor flaconul pentru a curge 4 picături.
− Rămâneţi în această poziţie cel puţin 5 minute.
− Puneţi înapoi capacul flaconului, imediat după utilizare.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Otirelax
Dacă aţi pus mai multe picături decât trebuie în ureche, acestea pot fi îndepărtate prin clătire cu apă călduţă. Dacă aţi înghiţit accidental medicamentul trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să utilizaţi Otirelax
Dacă aţi uitat să utilizaţi picăturile la ora obişnuită, administraţi-vă o doză imediat ce v-aţi adus aminte. Dacă este aproape timpul să vă administraţi următoarea doză, săriţi peste doza omisă şi aşteptaţi până la momentul administrarii dozei următoare. Nu vă administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Otirelax poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse rare (apar la 1 până la 10 utilizatori din 10000)
- reacţii locale de tip alergic: erupţii la nivelul pielii urechii (dermatită de contact);
- iritaţii la nivelul urechii;
- înroşire la nivelul urechii.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. CUM SE PĂSTREAZĂ OTIRELAX
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu utilizaţi Otirelax după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce conţine Otirelax
- Substanţele active sunt fenazona şi clorhidratul de lidocaină. Un mililitru picături auriculare, soluţie conţine fenazonă 45,5 mg şi clorhidrat de lidocaină 11,4 mg. Un mililitru picături auriculare, soluţie conţine 42 picături.
- Celelalte componente sunt: tiosulfat de sodiu, etanol 96%, apă purificată, hidroxid de sodiu soluţie 1 M (pentru ajustarea pH-ului), glicerol.