Acid Acetilsalicilic, 500 mg, 20 comprimate, Zentiva
Acid Acetilsalicilic Zentiva in doze medii are actiune analgezica si antipiretica, in doze mari (3 – 4 g pe zi) are actiune antiinflamatoare.
Ce este Acid Acetilsalicilic Zentiva si pentru ce se utilizeaza
Acid Acetilsalicilic Zentiva in doze medii are actiune analgezica si antipiretica, in doze mari (3 – 4 g pe zi) are actiune antiinflamatoare.
Ca analgezic si antipiretic este indicat pentru:
- combaterea durerilor de intensitate slaba sau moderata, in dureri de cap, dureri ale muschilor, dureri reumatice ale articulatiilor si din jurul articulatiilor, nevralgii, dureri dentare, dureri din timpul ciclului menstrual;
- combaterea febrei.
Ca antiinflamator este indicat pentru:
- combaterea fenomenelor inflamatorii in reumatismul poliarticular acut;
- atenuarea inflamatiei articulare in poliartrita reumatoida.
Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
Ingrediente:
Fiecare comprimat contine acid acetilsalicilic 500 mg.
Cum sa luati Acid Acetilsalicilic Zentiva
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Comprimatele se administreaza cu o cantitate suficienta de apa, de preferinta dupa mese.
Adulti, adolescenti si copii cu varsta peste 16 ani
Pentru efectul analgezic si antipiretic, se administreaza cate un comprimat (500 mg acid acetilsalicilic), repetand in functie de necesitati, la intervale de minimum 4 ore.
Pentru efectul antiinflamator, se administreaza 3 – 4 g acid acetilsalicilic (6 – 8 comprimate) pe zi, in administrare fractionata, la intervale de 6 ore.
Pentru efectul antiinflamator in reumatismul poliarticular acut, se administreaza 85 – 100 mg/kg si zi (fara a depasi 3 g pe zi), fractionat, la intervale de 4 – 6 ore, timp de 20 – 30 zile; in continuare se administreaza 2/3 din doza de atac timp de 10 – 20 zile, iar apoi 1/2 - 1/3 din doza de atac, timp de alte 30 – 40 zile.
Comprimatul poate fi divizat in doze egale.
Copii si adolescenti cu varsta mai mica de 16 ani
Nu este indicata administrarea la aceasta grupa de varsta.
Daca luati mai mult Acid Acetilsalicilic Zentiva decat trebuie
Daca dumneavoastra (sau altcineva) ati luat accidental prea multe comprimate de Acid Acetilsalicilic Zentiva, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital. Luati acest prospect cu dumneavoastra si cutia pentru ca medicul sa stie ce medicament si cate comprimate ati luat.
La copiii mici, supradozajul poate duce la scaderea severa a concentratiei zaharului in sange si intoxicatie cu potential letal.
In supradozajul acut si cronic cu acid acetilsalicilic poate aparea acumulare de lichid la nivelul plamanilor de cauza non-cardiaca (vezi pct. 4).
In caz de supradozaj moderat, au fost observate urmatoarele simptome: zgomote in urechi, diminuarea auzului, dureri de cap, vertij, confuzie, care pot fi controlate prin reducerea dozei.
In caz de supradozaj sever, au fost observate urmatoarele simptome: febra, cresterea frecventei respiratiilor, cresterea cantitatii de acid in sange, alcaloza respiratorie, acidoza metabolica, coma, soc cardiovascular, insuficienta respiratorie, scaderea severa a concentratiei zaharului in sange.
In intoxicatiile foarte grave (cu potential de evolutie letala), decesul se produce prin insuficienta
respiratorie.
Daca uitati sa luati Acid Acetilsalicilic Zentiva, luati urmatoarea doza cand va amintiti. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine tolerate.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la administrarea de acid acetilsalicilic:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane): pierderi de sange (hemoragii), sangerare nazala (epistaxis), sangerare de la nivelul gingiilor, aparitia de mici pete rosii pe piele (purpura).
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane): eruptie trecatoare pe piele, asociata sau nu cu mancarime (urticarie).
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane): reactii alergice severe, insotite de alterarea starii generale (reactii anafilactice), vertij, zgomote in urechi, astm bronsic, iritatie a stomacului (dureri abdominale, senzatie de arsuri in capul pieptului, greata, varsaturi), varsatura cu sange, scaune de culoare neagra lucioasa (melena), pierderi de sange de la nivel digestiv, ulcer la nivelul stomacului si duodenului, formarea de pietre la rinichi in cazul utilizarii indelungate (calculi de urati).
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane): complicatii infectioase, inclusiv o afectiune numita sindrom Reye (manifestata prin afectarea creierului si a ficatului), care apare la copiii carora li s-a administrat acid acetilsalicilic pentru scaderea febrei/ameliorarea durerii, scaderea numarului de globule rosii din sange, din cauza deficitului de fier, scaderea concentratiei de zahar din sange, ulcer la nivelul stomacului si intestinului insotit de perforatie (formare de gauri), tulburari ale functiei ficatului.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile): scaderea numarului plachetelor din sange, responsabile de coagularea acestuia (trombocitopenie), scaderea numarului de globule rosii din sange prin distrugerea lor excesiva la pacientii care prezinta deficit al unei enzime numita glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, scaderea numarului tuturor celulelor sanguine (pancitopenie), scaderea numarului a doua linii celulare sanguine (bicitopenie), scaderea productiei tuturor tipurilor de celule la nivelul maduvei osoase (anemie aplastica), insuficienta a maduvei osoase, scaderea pronuntata a numarului globulelor albe din sange (agranulocitoza), scaderea numarului de neutrofile (neutropenie), scaderea numarului de globule albe din sange (leucopenie), sangerare in interiorul capului, care poate duce la deces, mai ales la varstnici, sindrom Kounis (sindroame coronariene acute, in contextul unei reactii alergice la acidul acetilsalicilic), sangerari care pot duce la deces, vasculita (afectare a vaselor de sange, insotita de inflamatie), inclusiv purpura Henoch-Schönlein, acumulare de lichid in plamani (la utilizarea de lunga durata si in contextul unei reactii alergice la acidul acetilsalicilic), pancreatita acuta (inflamatie a pancreasului), inflamatie a tubului care uneste gura cu stomacul (esofagita), afectare severa (eroziuni) la nivelul duodenului si mucoasei stomacului, aparitie de ulceratii la nivelul esofagului, perforatii (gauri), ulcere la nivelul intestinului subtire (jejun si ileon) si gros (colon si rect), inflamatie la nivelul intestinului gros (colita), perforatie intestinala.
Reactiile adverse de la nivelul tubului digestiv se pot asocia sau nu cu sangerari si pot aparea la orice doza de acid acetilsalicilic, la pacientii cu sau fara simptome de avertizare sau antecedente gastro-intestinale grave:
- cresterea valorilor enzimelor ficatului in sange,
- leziuni la nivelul ficatului, in principal la nivelul celulelor, afectare de lunga durata a ficatului,
- eruptie pe piele, care apare in acelasi loc la fiecare administrare a medicamentului (eruptii medicamentoase fixe),
- insuficienta renala (afectarea functiei rinichilor),
- prezenta de sange in sperma (hematospermie),
- acumularea de apa in tesuturi (edeme).
Forma de prezentare: Cutie cu 20 comprimate