Tipuri de Psoriazis
Psoriazisul poate aparea pe diferite zone ale corpului, cele cinci variante ale bolii sunt cunoscute sub numele de:
-psoriazis vulgar (in placi) - este cel mai frecvent, manifestandu-se in 80-90% din cazuri, se manifesta prin pete groase si rosii pe piele, frecvent avand un strat alb sau argintiu. Pielea are un aspect ingrosat de regula pe coate, genunchi, scalp si zona lombara.
-psoriazis gutat - debuteaza in copilarie sau adolescenta si apare sub forma unor pete mici rosii pe piele. Petele apar pe piept, membre, fata sau scalp. Administrand un tratament adecvat afectiunea poate fi controlata astfel incat eruptiile sa apara la intervale cat mai mari de timp.
-psoriazis inversat (flexural) - apare sub forma de pete rosii, frecvent lucioase si fine la palpare (agravate de transpiratia in exces) si se manifesta sub sani, la subrat, in zona inghinala si in alte zone ale corpului unde pielea formeaza pliuri. O multime de tratamente topice (crème,unguente,lotiuni) reusesc sa controleze boala.
-psoriazis pustulos – reprezinta o forma mai severa de psoriasis ce se dezvolta rapid prin pustule albe inconjurate de roseate, pline cu puroi neinfectios si sunt acoperite cu cojite. Sunt afectate de obicei mainile si picioarele, sau chiar intreaga suprafata a pielii.
-psoriazis eritrodermic (psoriazis exfoliant) – reprezinta o forma mai rara de psoriazis care apare sub forma unor arsuri severe ce necesita consult si tratament de urgenta. Boala se caracterizeaza prin aparitia de zone inflamate, dureroase, de culoare rosie, pielea se descuameaza. Placile isi fac aparitia, de regula, pe coate, genunchi, zona lombara si scalp. Psoriazisul eritrodermic poate fi insotit de cel pustulos sau se poate dezvolta pe fondul netratarii psoriazisului vulgar.
Alte forme mai rare de psoriasis sunt: psoriazisul scalpului , psoriazisul palmar, psoriazisul unghial.
Cauze si simptome
Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt din pacate cunoscute. S-a confirmat insa faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune (aproximativ 1/3 dintre pacienti au cel putin un parinte sau un frate cu aceasta afectiune), iar stresul mental, emoţional reprezinta un factor cheie care determină agravarea bolii.
Principalele semne si simptome ale psoriazisului:
-Zone tegumentare rosii ce prezinta cruste lucioase la suprafata. Placile se regasesc de obicei la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale inferioare. 90% dintre persoanele cu psoriazis au leziuni cutanate de acest fel.
-Prurit (prezent cel mai frecvent in etapele acute ale bolii). Mancarimile se resimt mai ales la nivelul feselor si axilelor.
-Cruste subtiri sau ingrosate (prezente cel mai adesea la nivelul scalpului).
-Zone mici, sangerande (rezulta dupa descuamarea leziunilor cutanate)
-Modificari ale aspectului unghiilor (unghiile se pot ingalbeni, se pot desprinde din radacina). De obicei acest fenomen apare la unghiile de la picioare, foarte rar la cele de la maini.
Diagnostic si tratament
Diagnosticarea psoriazisului se bazeaza pe semnele clinice observabile de medical specialist(dermatolog). Exista insa cazuri in care este dificila diagnosticarea deoarece boala este foarte asemanatoare cu alte afectiuni dermatologice:
dermatita seboreica (prurit, scuame si roseata)
pitiriazis rozat (papule roz, uscate)
pitiriazis versicolor (ciuperca comună, eruptie cutanata pe trunchiul si uneori brate)
parapsoriazis (placi rosiatice, nedureroase)
pitiriazis rubra pilar (dermatita cronica)
Tratamentul psoriazisului
Din pacate, nu exista un tratament curativ pentru psoriazis, dar exista numeroase terapii pentru ameliorarea acestuia, ca de expemplu:
-tratamentul topic - se aplica direct pe suprafata pielii. Tratamentele topice se aplică local (de obicei o aplicare pe zi, timp de doua,trei săptămâni, iar pentru a crește eficienta se pot face asocieri sau aplicarea poate fi ocluzivă (acoperita).
Exemple de substante uzuale folosite in tratamentele topice
Acidul salicilic (keratolitic) –reducere scuamele (cojile), favorizând absorbția altor agenți; contribuie la amelioararea simptomelor prin reducerea cantitatii de sebum. De asemenea, acesta poate diminua mancarimile.
Dermatocorticoizi i–reduc inflamațiile, iritațiile cutanate, mâncărimile, scad intensitatea reacțiilor alergice
vitamina D – acționează pe proliferare și pe inflamație și se folosesc în psoriazisul care afectează mai puțin de 40% din suprafața corporală; de obicei se asociază cu dermatocorticoizi.
Ichtiolul (sau Ihtiolul) este un ingredient activ natural, folosit de foarte mult timp in dermatologie. Are proprietati curative si regenerative de exceptie asupra pielii, fiind utilizat in produsele destinate ingrijirii pielii afectate de psoriazis sau pentru tratarea infectiilor fungice.
Spre expemplu, afectarea scalpului necesita aplicarea de ungunete, sampoane sau geluri (continand gudroane, acid salicilic, corticoizi) care sunt usor de tolerat. Pentru a controla eficient boala minimalizand efectele secundare ale tratamentului, medicamentele se pot folosi prin rotatie, in combinatie sau secvential. Acestea sunt folosite cu scopul de a reduce rapid inflamatia si pentru a controla mancarimea,
Psoriazisul facial (pe fata) apare la aproximativ o treime dintre pacienti. Acesta poate afecta orice zona a fetei,insa apare cel mai frecvent in zona sprancenelor, pe frunte sau pe zona dintre nas si buza superioara. Datorita aspectului inestetic, pacientii cu aceasta localizare sufera adesea de anxietate si depresie.
Pielea de la nivelul feței trebuie curățată cu blândețe, folosind un produs de curățare adecvat. Aplicarea unei crème de tratament si ulterior a unei creme hidratante o dată sau de mai multe ori pe zi ajută la combaterea uscăciunii pielii, îmbunătățește senzația de confort și întărește protecția pielii împotriva agenților externi.
Alte tratamente folosite pentru tratarea psoriazisului ar putea fi:
Fototerapia- este folosita cu succes in formele moderate dar si in cele severe de boala. Radiatia ultravioleta naturala sau artificiala are multiple beneficii asupra acestor forme de psoriazis.
Tratamentul sistemic (asupra intregului corp, cu medicamente orale sau injectabile).Tratamentul medicamentos incepe in spital si se continua in ambulatoriu. Se recomanda in formele severe sau moderate de psoriazis in placi, in psoriazisul eritrodermic si in caz de artrita psoriazica severa.
Terapii biologice - sunt recomandate pacientilor cu forme grave sau severe, acestea fiind disponibile in cadrul unui program national de tratament. In cazul in care tratamentele de prima intentie nu au avut rezultatele scontate , doctorul iti poate recomanda un tratament care urmareste mai degraba cauzele decat simptomele.
Factori de risc
In paralel cu tratamentul menit sa amelioreze afectiunea, indiferent de forma si de severitatea acesteia, este deosebit de important sa diminuam sau sa eliminam factorii favorizanti sau agravanti ai psoriazisului :
-anumite medicamente (ca de exemplu antiinflamatoriile non-steroidiene (AINS)), medicamentele folosite in tratamentul unor boli cardiace si al hipertensiunii sau antidepresivele pot agrava simptomele psoriazisului.
-stresul neuropsihic, surmenarea, oboseala
-Leziunile cutanate ( indiferent de localizare)
-Infectiilele – in special infectiile gatului, infectiile virale, fungice, aftele pot repezenta un factor declansator la persoanele predispuse la psoriazis.
-Fumatul si consumul excesiv de alcool
-Alimentatia - are un rol foarte important in sanatatea pielii. O alimentatie care are la baza produse nesanatoase (alimente bogate in zahar, prajeli,carnurile procesate, grasimea animala) sau care este lipsita de fructe si legume nu poate decat sa agraveze problemele de sanatate cauzate de psoriazis.
-clima rece si/sau uscata – reprezinta un factor care poata agrava simptomele bolii. De aceea este indicat sa iti mentii pielea hidratata, folosind unguente,creme si lotiuni intens hidratante dupa baie sau dus si in timpul zilei. Opteaza pentru produse fara parfum, pentru piele sensibila. De asemenea, poti folosi un umidificator de camera pentru a-ti pastra pielea hidratata.
Utilizarea cremelor farmaceutice hidratante, speciale pentru intretinerea pielii afectate de psoriazis, este primul si cel mai important pas de ingrijire in cazul acestei boli autoimune. Lotiunile emoliente reduc mancarimile si roseata pielii, prevenind eficient deshidratarea si uscarea acesteia.Cele mai bune produse medicale pentru mentinerea hidratarii pielii in cazul psoriazisului sunt unguentele.
Preventie
Prevenția se poate face prin eliminarea factorilor care pot favoriza, declanșa sau întreține boala:
Pierderea in greutate – poate reduce severitatea bolii si poate face ca tratamentele sa fie mai eficiente.
Dieta sanatoasa – daca reduci aportul de grasimi saturate, care se gasesc in produsele animale cum ar fi carnea si alimentele lactate. Creste aportul de proteine slabe care contin acizi grasi omega-3.Alimente indicate: peste slab, fructe de mare, morcovi, dovleac, cartofi dulci, spanac, varza kale, broccoli, afine, oua, cereale integrale, nuci, seminte etc.
Renuntati la fumat –fumatul creste riscul de psoriazis, iar pacientilor fumatori care au deja psoriazis li se vor accentua simptomele.
Reduceti la maxim consumul de alcool – alcoolul poate sa creasca riscul de aparitie a unei eruptii,de aceea, medicii sustin ca este ideal sa eliminati complet alcoolul.
Eliminati pe cat posibil stresul – stresul este un declansator bine stabilit pentru psoriazis. Gestionarea optima a stresului va poate ajuta sa reduci eruptiile si simptomele.
Imbunatatiti stilul dumneavoastra de viata – exista cazuri in care boala nu afecteaza calitatea vietii, insa exista si persoane carora aceasta afectiunea le afecteaza atat viata personala cat si cea profesionala. Sunt cazuri in care eruptiile apar saptamanal sau lunar, dar si cazuri in care acestea apar dupa perioade lungi de timp. Cand erupe, boala poate provoca dureri,mancarimi severe, pielea poate crapa si/sau sangera. Eruptiile repetitive netratate corespunzator pot duce la depresie, disperare, tristete, furie,rusine etc.
Concluzii
Psoriazisul reprezinta o patologie cutanată cronică, cu un impact deosebit de puternic asupra calității vieții pacienților, care necesită o abordare atentă și o bună interacțiune între pacient ,medicul specialist si/sau farmacist pentru a atinge acel scop unic dorit : perioade cât mai lungi fără recidive.
Calitatea vietii este in mod sigur afectata de aceasta afectiune. Mancarimea, durerile fac uneori aproape imposibila desfasurarea activitatilor zilnice,totodata igiena zilnica, chiar si somnul au de suferit. Leziunile care insotesc psoriazisul afecteaza complet viata pacientului, de multe ori, acestia vor tinde sa se izoleze de viata cotidiana.
Trebuie sa se tina cont ca,in prezent, nu exista un tratament care sa garanteze vindecarea psoriazisului, insa variile terapii folosite pot ameliora semnificativ simptomele.
Este foarte probabil ca pacientii diagnosticati cu psoriazis sa incerce foarte multe tipuri de tratament pana sa-l gaseasca pe cel mai eficient in tratarea bolii, de aceea estedeosebit de important si indicat sa se efectueze regulat consulturi medicale de specialitate.
Retineti! Psoriazisul este o boala cutanata cronica,de lunga durata, ce prezinta remisiuni si recaderi, dar evitand factorii declansatori,agravanti si cu un tratament corect efectuat, boala poate fi controlata si calitatea vietii poate fi considerabil imbunatatita!