Cautare
×
 x 

Coş gol

Ce este Psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, necontagioasa, care se manifestă pe piele prin apariția unor pete roșiatice, proeminente, bine definite, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii.
Aparitia acestei afectiuni variaza in functie de varsta si sex,astfel ca ca femeile sunt mai predispuse la psoriazis decat barbatii. Boala poate sa apara la orice varsta.

Tipuri de Psoriazis:


Cele cinci variante ale bolii sunt cunoscute sub numele de:

Psoriazis vulgar (în plăci) - este cel mai frecvent, manifestânduse în 80-90% din cazuri, prin pete groase și roșii pe piele, frecvent având un strat alb sau argintiu. Pielea are un aspect îngroșat de regulă pe coate, genunchi, scalp și zona lombară.

Psoriazis gutat - debutează în copilărie sau adolescență și apare sub forma unor pete mici și roșii pe piele. Petele apar pe piept, membre, față sau scalp. Administrând un tratament adecvat afecțiunea poate fi controlată astfel încât erupțiile să apară la intervale cât mai mari de timp.

Psoriazis inversat (flexural) - apare sub formă de pete roșii, frecvent lucioase și fine la palpare (agravate de transpirația în exces) și se manifestă sub sâni, la subraț, în zona inghinală și în alte zone ale corpului unde pielea formează pliuri. O mulțime de tratamente topice (creme, unguente, loțiuni) reușesc să controleze boala.

Psoriazis pustulos – reprezintă o formă mai severă de psoriasis ce se dezvoltă rapid prin pustule albe înconjurate de roseată, pline cu puroi neinfectios și sunt acoperite cu cojite. Sunt afectate de obicei mâinile și picioarele, sau chiar întreagă suprafață a pielii.

Psoriazis eritrodermic (psoriazis exfoliant) – reprezintă o formă mai rară de psoriazis care apare sub formă unor arsuri severe ce necesită consult și tratament de urgență. Boală se caracterizează prin apariția de zone inflamate, dureroase, de culoare roșie, pielea se descuameaza. Plăcile își fac apariția, de regulă, pe coate, genunchi, zona lombară și scalp. Psoriazisul eritrodermic poate fi însoțit de cel pustulos sau se poate dezvolta pe fondul netratării psoriazisului vulgar.

Alte forme mai rare de psoriasis sunt:

  • psoriazisul scalpului 
  • psoriazisul palmar
  • psoriazisul unghial

Psoriazisul poate apărea pe diferite zone ale corpului.

Cauze și simptome:

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt din păcate cunoscute. S-a confirmat însă faptul că boală este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune (aproximativ 1/3 dintre pacienți au cel puțin un părinte sau un frate cu această afecțiune), iar stresul mental, emoţional reprezintă un factor cheie care determină agravarea bolii.

Principalele semne si simptome ale psoriazisului:

Zone tegumentare roșii ce prezintă cruste lucioase la suprafață. Plăcile se regăsesc de obicei la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mâinilor, picioarelor și regiunii sacrale inferioare. 90% dintre persoanele cu psoriazis au leziuni cutanate de acest fel.

Prurit (prezent cel mai frecvent în etapele acute ale bolii). Mâncărimile se resimt mai ales la nivelul feselor și axilelor.

Cruste subțiri sau îngroșate (prezente cel mai adesea la nivelul scalpului).

Zone mici, sângerânde (rezultă după descuamarea leziunilor cutanate)

Modificări ale aspectului unghiilor (unghiile se pot îngălbeni, se pot desprinde din rădăcină). De obicei acest fenomen apare la unghiile de la picioare, foarte rar la cele de la mâini.

Diagnostic:

Diagnosticarea psoriazisului se bazează pe semnele clinice observabile de medical specialist (dermatolog). Există însă cazuri în care este dificilă diagnosticarea deoarece boala este foarte asemănătoare cu alte afecțiuni dermatologice:

  • dermatită seboreică (prurit, scuame și roșeață)
  • pitiriazis rozat (papule roz, uscate)
  • pitiriazis versicolor (ciupercă comună, erupție cutanata pe trunchiul și uneori brațe)
  • parapsoriazis (plăci roșiatice, nedureroase)
  • pitiriazis rubra pilar (dermatită cronică)

Tratamentul psoriazisului:

Din păcate, nu există un tratament curativ pentru psoriazis, dar există numeroase terapii pentru ameliorarea acestuia, ca de expemplu:

Tratamentul topic - se aplică direct pe suprafață pielii. Tratamentele topice se aplică local (de obicei o aplicare pe zi, timp de două,trei săptămâni, iar pentru a crește eficiența se pot face asocieri sau aplicarea poate fi ocluzivă (acoperită).

Exemple de substanțe uzuale folosite în tratamentele topice:

Acidul salicilic (keratolitic)

  • reducere scuamele (cojile), favorizând absorbția altor agenți;
  • contribuie la amelioararea simptomelor prin reducerea cantității de sebum;
  • de asemenea, acesta poate diminua mâncărimile.
  • dermatocorticoizii – reduc inflamațiile,
  • iritațiile cutanate;
  • mâncărimile;
  • scad intensitatea reacțiilor alergice.

Vitamina D

acționează pe proliferare și pe inflamație și se folosesc în psoriazisul care afectează mai puțin de 40% din suprafața corporală;

de obicei se asociază cu dermatocorticoizi.

Ichtiolul (sau Ihtiolul) este un ingredient activ natural, folosit de foarte mult timp în dermatologie.

Are proprietăți curative și regenerative de excepție asupra pielii, fiind utilizat în produsele destinate îngrijirii pielii afectate de psoriazis sau pentru tratarea infecțiilor fungice.

Spre expemplu, afectarea scalpului necesită aplicarea de ungunete, șampoane sau geluri (conținând gudroane, acid salicilic, corticoizi) care sunt ușor de tolerat. 

Pentru a controla eficient boala minimalizand efectele secundare ale tratamentului, medicamentele se pot folosi prin rotație, în combinație sau secvențial.

Acestea sunt folosite cu scopul de a reduce rapid inflamația și pentru a controla mâncărimea.

Psoriazisul facial (pe față) apare la aproximativ o treime dintre pacienți. Acesta poate afecta orice zonă a fetei,însă apare cel mai frecvent în zona sprâncenelor, pe frunte sau pe zona dintre nas și buza superioară.
Datorită aspectului inestetic, pacienții cu această localizare suferă adesea de anxietate și depresie.
Pielea de la nivelul feței trebuie curățată cu blândețe, folosind un produs de curățare adecvat. Aplicarea unei creme de tratament și ulterior a unei creme hidratante o dată sau de mai multe ori pe zi ajută la combaterea uscăciunii pielii, îmbunătățește senzația de confort și întărește protecția pielii împotriva agenților externi.

Alte tratamente folosite pentru tratarea psoriazisului ar putea fi:

Fototerapia este folosită cu succes în formele moderate dar și în cele severe de boală. Radiația ultravioletă naturală sau artificială are multiple beneficii asupra acestor forme de psoriazis.

Tratamentul sistemic (asupra întregului corp, cu medicamente orale sau injectabile).Tratamentul medicamentos începe în spital și se continuă în ambulatoriu. Se recomandă în formele severe sau moderate de psoriazis în plăci, în psoriazisul eritrodermic și în caz de artrită psoriazică severă.

Terapii biologice sunt recomandate pacienților cu forme grave sau severe, acestea fiind disponibile în cadrul unui program național de tratament. În cazul în care tratamentele de prima intenție nu au avut rezultatele scontate , doctorul îți poate recomanda un tratament care urmărește mai degrabă cauzele decât simptomele.

Factori de risc:

În paralel cu tratamentul menit să amelioreze afecțiunea, indiferent de formă și de severitatea acesteia, este deosebit de important să diminuăm sau să eliminăm factorii favorizanti sau agravanți ai psoriazisului :

- anumite medicamente (ca de exemplu antiinflamatoriile non-steroidiene (AINS), medicamentele folosite în tratamentul unor boli cardiace și al hipertensiunii sau antidepresivele pot agrava simptomele psoriazisului.

- stresul neuropsihic, oboseală

- leziunile cutanate ( indiferent de localizare)

- infectiilele - în special infecțiile gâtului, infecțiile virale, fungice, aftele pot repezenta un factor declanșator la persoanele predispuse la psoriazis

- fumatul și consumul excesiv de alcool

Alimentația - are un rol foarte important în sănătatea pielii. O alimentație care are la baza produse nesănătoase (alimente bogate în zahăr, prăjeli, carnurile procesate, grăsimea animală) sau care este lipsită de fructe și legume nu poate decât să agraveze problemele de sănătate cauzate de psoriazis.

- clima rece și/sau uscată – reprezintă un factor care poatE agrava simptomele bolii. De aceea este indicat să îți menții pielea hidratată, folosind unguente, creme și loțiuni intens hidratante după baie sau dus și în timpul zilei.

- optează pentru produse fără parfum, pentru piele sensibilă. De asemenea, poți folosi un umidificator de camera pentru a-ți păstra pielea hidratata.

Utilizarea cremelor farmaceutice hidratante, speciale pentru întreținerea pielii afectate de psoriazis, este primul și cel mai important pas de îngrijire în cazul acestei boli autoimune. Loțiunile emoliente reduc mâncărimile și roșeața pielii, prevenind eficient deshidratarea și uscarea acesteia. Cele mai bune produse medicale pentru menținerea hidratării pielii în cazul psoriazisului sunt unguentele.

Prevenție:

Prevenția se poate face prin eliminarea factorilor care pot favoriza, declanșa sau întreține boală. Pierderea în greutate poate reduce severitatea bolii și poate face că tratamentele să fie mai eficiente.

Dieta sănătoasă:

  • reduceți aportul de grăsimi săturate, care se găsesc în produsele animale cum ar fi carnea și alimentele lactate.
  • creștețiaportul de proteine slabe care conțin acizi grași omega-3.

Alimente indicate: peste slab, fructe de mare, morcovi, dovleac, cartofi dulci, spanac, varză kale, broccoli, afine, ouă, cereale integrale, nuci, semințe etc.

- Renunțați la fumat - fumatul crește riscul de psoriazis, iar pacienților fumători care au deja psoriazis li se pot accentua simptomele.

- Reduceți la maxim consumul de alcool - alcoolul poate să crească riscul de apariție a unei erupții,de aceea, medicii susțin că este ideal să eliminați complet alcoolul.

- Eliminați pe cât posibil stresul - stresul este un declanșator bine stabilit pentru psoriazis. Gestionarea optimă a stresului vă poate ajuta să reduci erupțiile și simptomele.

- Îmbunătățiți stilul dumneavoastră de viață - există cazuri în care boala nu afectează calitatea vieții, însă există și persoane cărora această afecțiunea le afectează atât viața personală cât și cea profesională. Sunt cazuri în care erupțiile apar săptămânal sau lunar, dar și cazuri în care acestea apar după perioade lungi de timp. Când erupe, boala poate provoca dureri,mâncărimi severe, pielea poate crapa și/sau sângera. Erupțiile repetitive netratate corespunzător pot duce la depresie, disperare, tristețe, furie,rușine etc.

Concluzii:

Psoriazisul reprezintă o patologie cutanată cronică, cu un impact deosebit de puternic asupra calității vieții pacienților, care necesită o abordare atentă și o bună interacțiune între pacient, medicul specialist și/sau farmacist pentru a atinge acel scop unic dorit : perioade cât mai lungi fără recidive.

Calitatea vieții este în mod sigur afectată de această afecțiune. Mâncărimea, durerile fac uneori aproape imposibilă desfășurarea activităților zilnice, totodată igienă zilnică, chiar și somnul au de suferit. Leziunile care însoțesc psoriazisul afectează complet viața pacientului, de multe ori, aceștia vor tinde să se izoleze de viață cotidiană.

Trebuie să se țină cont că, în prezent, nu există un tratament care să garanteze vindecarea psoriazisului, însă variile terapii folosite pot ameliora semnificativ simptomele.

Este foarte probabil ca pacienții diagnosticați cu psoriazis să încerce foarte multe tipuri de tratament până să-l găsească pe cel mai eficient , de aceea este deosebit de important și indicat să se efectueze regulat consulturi medicale de specialitate.

Rețineți! Psoriazisul este o boală cutanata cronică, de lungă durata, ce prezintă remisiuni și recăderi, dar evitând factorii declanșatori,agravanți și cu un tratament corect efectuat, boala poate fi controlată și calitatea vieții poate fi considerabil îmbunătățită!

cronjob